Οι σχέσεις των Επιτροπών Κατεχομενων Δήμων & Κοινοτήτων με τους Κυπρίους της Διασποράς και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματισουν ως προς τη διαφώτιση του Κυπριακού Προβληματος

Εισήγηση – πρόταση της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων για την απο κοινού άμεση συστράτευση με όλους τους αρμόδιους φορείς και οργανώσεις για διαφώτιση του Κυπριακου προβληματος. Ένα πρόβλημα τουρκικής εισβολής και κατοχής μιας ευρωπαϊκής χωρας που ακόμη παραμένει άλυτο και αποτελεί ντροπή για την ίδια την διεθνή κοινωνία….

Εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων και μέσα στα πλαίσια των εργασιών του Παγκόσμιου Συνεδριου των Αποδημων Κυπρίων Διασποράς, εγινε η παρέμβαση-εισήγηση μου, σε ειδική συζήτηση με θέμα, ” Οι σχέσεις των Επιτροπών Κατεχομενων Δήμων & Κοινοτήτων με τους Κυπρίους της Διασποράς και ο ρόλος που καλούνται να διαδραματισουν ως προς τη διαφώτιση του Κυπριακού Προβληματος “. Εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων χαιρετισμό έκανε ο Πρόεδρος της Δρ. Πετρος Καρεκλας.

*(Βλ. απόσπασμα από το σχετικό επισυναπτόμενο άρθρο)

Μιλώντας για το εθνικό θέμα ο κ. Αντωνίου είπε ότι η βούληση της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων είναι μια δίκαιη, βιώσιμη, ασφαλής και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

Μια λύση, συνέχισε, σε ένα ομόσπονδο κράτος που να κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών, να καταργεί τις αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων χωρών, να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα, τον εποικισμό και να επανενώνει το κράτος, το λαό, τους θεσμούς, την οικονομία· μια λύση, είπε, με μια διεθνή κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, με ένα κοινό νόμισμα και μια κοινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο κ. Αντωνίου κατέθεσε εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων πρόταση για κοινή ανάληψη άμεσης δράσης για διαφώτιση του Κυπριακού προβλήματος σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Εξήγησε ότι η Επιτροπή Κατεχόμενων Κοινοτήτων είναι το συντονιστικό σώμα, το οποίο απαρτίζεται από εννεαμελές συμβούλιο, ανάλογα, από τις τρεις Επαρχιακές Ενώσεις Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας. Πρόσθεσε ότι εκπροσωπεί 137 Κοινοτικά Συμβούλια Κατεχόμενων Κοινοτήτων και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα του τόπου μέσα από διάφορες και συνεχείς δράσεις, αντικατοχικές εκδηλώσεις και εκστρατείες διαφώτισης.

Ο κ. Αντωνίου ανέφερε ότι είναι πραγματικά παράδειγμα προς μίμηση η συνεισφορά αλλά και το έργο που επιτελούν οι απόδημοι στις χώρες που διαμένουν. Σημείωσε ότι ακριβώς μετά τα τραγικά γεγονότα του 1974, οι απόδημοι ανέλαβαν άμεσα εκστρατείες διαφώτισης για το κυπριακό πρόβλημα με πορείες διαμαρτυρίας, υπομνήματα καταδίκης της κατοχικής Τουρκίας και ψηφίσματα προς όλες τις κυβερνήσεις και σε διεθνείς οργανισμούς.

Εκ μέρους των κατεχόμενων κοινοτήτων ο κ. Αντωνίου προσέφερε στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, ομοίωμα-αντίγραφο του πλοίου της Κερύνειας τιμώντας στο πρόσωπό του όλους τους απόδημους.