Ομιλία Δρ Ελευθέριου Αντωνίου στην αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Εκ μέρους της Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων σας καλωσορίζω στην αποψινή αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Η Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων ως συντονιστικό Σώμα, απαρτίζεται από εννέα μέλη, τρία από κάθε Ένωση κατεχομένων Κοινοτήτων  κάθε επαρχίας. Απόψε μαζί μας, έχουμε την παρουσία των 68 κατεχόμενων Κοινοτήτων της Ένωσης Εκτοπισμένων Κοινοτήτων Επαρχίας Αμμοχώστου, των 39 κατεχόμενων Κοινοτήτων της Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας και των 36 κατεχόμενων Κοινοτήτων της Επαρχίας Κερύνειας.

Παρευρίσκονται  απόψε όλες οι κατεχόμενες Κοινότητες και ο προσφυγόκοσμος της μαρτυρικής Πατρίδας μας θέλοντας να ενώσουν όλοι μαζί, τη φωνή και τις δυνάμεις τους, καταδικάζοντας για άλλη μια χρονιά με πείσμα κι αγανάκτηση, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, Βρισκόμαστε όλοι εδώ για άλλη μια χρονιά μακριά από τα αγαπημένα χωριά και τις πόλεις μας μετρώντας αντοχές και δυνάμεις, σφίγγοντας αξιοπρεπώς τον πόνο  της καρδιάς και της ψυχής μας. Ενώνουμε δυνάμεις και αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Καταθέτουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις ως εκτοπισμένοι-πρόσφυγες, διαμορφώνοντας έτσι τη τύχη και τις αποφάσεις που ίδια η μοίρα μας ορίζει..

 

Κ. Πρόεδρε εκλεκτοί προσκεκλημένοι, η αποψινή παρουσία μας, θέλει να περάσει ηχηρά μηνύματα ΕΝΟΤΗΤΑΣ – ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς όλη την πολιτική ηγεσία αλλά και την κοινωνία γενικότερα.  Θέλει επίσης να κάνει γνωστό σε όλους ότι οι κατεχόμενες κοινότητες βρίσκονται όλες μαζί στο ίδιο χαράκωμα αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα και ανησυχίες.

Περήφανα και αγόγγυστα περιμένουμε για 43 ολόκληρα χρόνια την άγια εκείνη ημέρα της ελεύθερης επιστροφής στα αγαπημένα μας χωριά και τις πόλεις μας. Περιμένουμε με υπομονή την άγια εκείνη ημέρα όπου η Πατρίδα μας και όλος ο κόσμος επιτέλους θα ανασάνει αέρα ελευθερίας και επανένωσης.

  • θέλουμε να καταδικάσουμε την τουρκική εισβολή του 1974
  • καταγγέλλουμε την τουρκική πλευρά για τη μη επαρκή ενημέρωσή της και τη μη συνεργασία της αναφορικά με τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων αδελφών μας
  • καταγγέλλουμε την Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων μας
  • καταδικάζουμε τη συνεχή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς
  • καταγγέλλουμε την αλλαγή των ελληνικών τοπωνυμίων μας
  • Καταδικάζουμε τέλος, με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, την παράνομη αποσχιστική ενέργεια της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς, για ανακήρυξη του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου του 1983. Ένα μόρφωμα το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν υφίσταται και δεν νομιμοποιείται.

Ο χρόνος δεν μπορεί να παγιώσει σε καμιά περίπτωση την παρανομία και το βίαια επιβαλλόμενο καθεστώς. Ο ατέρμονος και αδυσώπητος χρόνος όμως ελλοχεύει κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν τη λήθη, τη συνήθεια, το βόλεμα και τις μειωμένες αντιστάσεις…με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθά τους. Γι’ αυτό κύριε Πρόεδρε πιστεύουμε ότι επιβάλλεται άμεσα η επανέναρξη των συνομιλιών, επιβάλλεται να υπερβούμε των όποιων δυσκολιών αλλά και των ιδίων των εαυτών μας για την εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού μας Προβλήματος. Γιατί η μη λύση για μας, δεν είναι λύση

 

Κύριε Πρόεδρε κύριοι υποψήφιοι για την Προεδρία, Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως εκτοπισμένοι, πρόσφυγες στην ίδια την Πατρίδα μας είναι αρκετές και ανυπέρβλητες… η Επιτροπή Κατεχομένων Κοινοτήτων ζητά επιτακτικά από εσάς

  • αλλαγή και αναδιάρθρωση της προσφυγικής πολιτικής, επιζητούμε μια νέα πολιτική που να αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν καλύτερη, δίκαιη αξιοπρεπή και ομαλότερη διαβίωση των εκτοπισμένων μέσα σε ένα πλαίσιο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού ιστού μεταξύ των ομοχωρίων
  • ζητάμε αύξηση της φερεγγυότητας και της αξιοπιστίας του πρόσφυγα
  • απαιτούμε ίση κατανομή βαρών μεταξύ όλων των συμπατριωτών μας, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής του 37% της Πατρίδας μας
  • Σύνδεση του εκτοπισμένου-πρόσφυγα με την περιουσία του και την απώλεια εισοδήματος του
  • μόνοι δικαιούχοι των τ/κ περιουσιών μέχρι τη λύση οι εκτοπισμένοι
  • ζητάμε τέλος από την Πολιτεία να κοιτάξει πλέον κατάματα τις Κοινοτικές Αρχές των κατεχομένων Κοινοτήτων και να προβεί άμεσα σε αύξηση της κρατικής οικονομικής βοήθειας ως προς το δύσκολο έργο που έχουν επωμιστεί να επιτελέσουν

Η συνεχής και επίπονη προσπάθεια διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων χωριών και της διαφώτισης του Κυπριακού προβλήματος μέσα από τη διοργάνωση διαφόρων αντικατοχικών, παγκοινοτικών, πολιτιστικών, θρησκευτικών και άλλων εκδηλώσεων, οι αντίξοες συνθήκες γενικά που αντιμετωπίζει ένα Κοινοτικό Συμβούλιο – ο Πρόεδρος και τα τέσσερα μέλη μιας κατεχόμενης Κοινότητας οι οποίοι και βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελεύθερης Κύπρου είναι θέματα πλέον που θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά από όλους γιατί αφορούν όλους μας και όχι μόνο εμάς!

Απαιτείται σε μεγαλύτερο βαθμό η έμπρακτη οικονομική συμπαράσταση του Κράτους.

Ενώνουμε δυνάμεις λοιπόν και όλοι μαζί με μια βροντερή φωνή καταδικάζουμε τα σημερινά τετελεσμένα, καταγγέλλουμε για άλλη μία φορά το απεχθές έγκλημα ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

 

Φίλες και φίλοι,

Δεν μπορεί και σε καμιά περίπτωση η Τουρκία με τη δύναμη των όπλων να ανακηρύσσει Ψευδοκράτος γιατί αυτό δεν έγκειται σε καμιά διάταξη του διεθνούς δικαίου και σε κανένα άρθρο του Συντάγματος μας. Δεν μπορεί η Τουρκία σε καμιά περίπτωση να αποκηρύσσει και να αποδομεί, με την παράνομή ενέργειά της, όλους εμάς, τους γηγενείς και μόνους νόμιμους κατοίκους, όπου για αιώνες οι πρόγονοί μας εμπότισαν με αίμα και ιδρώτα τη γη που μας γέννησε και μας ανέθρεψε…τη γη που μας περιμένει!

Δεν μπορεί και σε καμιά περίπτωση η αλαζονική συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας να κάμψει το φρόνημά μας, τις αντιστάσεις μας, τη βούλησή μας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Όπου οποιεσδήποτε ξένες εγγυήσεις αποτελούν πλέον ξεπερασμένες και αναχρονιστικές πρακτικές για μία Ευρωπαϊκή χώρα όπως είναι Κύπρος μας, όπου ξένα στρατεύματα δεν μπορούν να επιβάλλουν πλέον καμιά προστασία σε άλλα Κράτη και όπου η βίαιη κι ετσιθελική επιβολή των τετελεσμένων δεν μπορεί να επικρατήσει στο διηνεκές.

Η δημιουργία του μορφώματος αυτού στη βόρεια κατεχόμενη Πατρίδα μας με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους η οποία έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 1983 καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί πως το ψευδοκράτος είναι ανύπαρκτο και δεν υφίσταται ως τέτοιο.

Το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από κανένα άλλο Κράτος πλην της Τουρκίας. Η παράνομη ανακήρυξη της δήθεν ‘Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’ ήταν το αποκορύφωμα των διχοτομικών ενεργειών που μεθόδευσε η Άγκυρα και που αποκλειστικό στόχο είχαν την εδραίωση της διαίρεσης και της κατοχής.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα ψηφίσματά του 541 και 550 απομονώνει πολιτικά και οικονομικά το ψευδοκράτος από τη διεθνή Κοινότητα. Η απομόνωση αυτή ουσιαστικά ήταν το αποτέλεσμα της πολιτικής της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας στην προσπάθειά τους για διατήρηση των τετελεσμένων της κατοχής. Είναι για αυτό που εμείς υποστηρίζουμε ότι η όποια απομόνωση των Τ/Κ, στο βαθμό που υπάρχει, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στη συνεχιζόμενη κατοχή και στην ύπαρξη του ψευδοκράτους κι όχι στην Ελληνοκυπριακή Κοινότητα και στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Λυπάμαι επίσης να παρατηρήσω ότι τυχόν σκέψεις που δημιουργούνται από μεμονωμένη μερίδα της ε/κ πλευράς για αποδοχή ουσιαστικά της σημερινής κατάστασης και νομιμοποίηση της διχοτόμησης, ισοδυναμούν με δικαίωση του εγκλήματος και οριστικό ξεπούλημα της μισής Κύπρου. Εμείς οι εκτοπισμένοι δεν ξεπουλούμε, δεν ξεγράφουμε και δεν χαρίζουμε τη γη μας σε κανένα…

Πρέπει επιτέλους η διεθνής Κοινότητα, ο ΟΗΕ η ΕΕ να τοποθετηθούν πλέον ξεκάθαρα και ουσιαστικά για την κατάντια της διατήρησης του σημερινού status quo και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, με πρακτικές κυρώσεις και άλλα επιπρόσθετα μέτρα κατά της Τουρκίας.

Απαιτούμε όπως, η Τουρκία άρει τις εγγυήσεις της επί μίας πλέον Ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα, να άρει τα αναχρονιστικά επεμβατικά δήθεν δικαιώματα της, να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματά της και να συμμορφωθεί επιτέλους με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και ειδικότερα με τις αποφάσεις 541 και 550, οι οποίες και απαιτούν ανάκληση της παράνομης και άκυρης ανακήρυξης του ψευδοκράτους

 

Κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι

Εμείς με τη σειρά μας σας διαβεβαιώνουμε για άλλη μία φορά για την ολόθερμη, συνεχή και αταλάντευτη θέλησή μας για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό μας Πρόβλημα.

Μέχρι την άγια εκείνη μέρα της επιστροφής στα πολυαγαπημένα χωριά και στις πόλεις μας μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας

Δρ Ελευθέριος Αντωνίου
Προεδρεύων Επιτροπής Κατεχομένων Κοινοτήτων
Πρόεδρος ΔΣ Ένωσης Κατεχομένων Κοινοτήτων Επαρχίας Λευκωσίας
Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου Μάσαρη