Ομιλία του Προέδρου της ΕΚΚΕΛ στη συνεστίαση των εκτοπισμένων κατοίκων της Πεντάγυιας

Φίλε κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου
Κύριε Πρόεδρε και Μέλη του Σωματείου Ελεύθερη Πεντάγυια
Κυρία Πρόεδρε και Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Πεντάγυιας
Σεβαστό ιερατείο
Φίλες και φίλοι

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχτηκα την πρόσκλησή σας στην ετήσια Παγκοινοτική Συνεστίαση της κατεχόμενης μας Πεντάγυιας, παράλληλα αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι ανάμεσα σε συμπατριώτες εκτοπισμένους – πρόσφυγες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους διοργανωτές και να τους συγχαρώ για το σημαντικό αυτό έργο που επιτελούν στην προσφυγιά. Ένα έργο θεάρεστο και πολύ αξιέπαινο, αφού με τη σύναξη των συγχωριανών ενδυναμώνονται, ανανεώνονται και συνάμα συσφίγγονται οι σχέσεις μεταξύ όλων των ομοχώριων, διατηρείται ο κοινωνικός ιστός και η κοινωνική συνοχή.

Ιδιαίτερα όμως και πολύ ξεχωριστά θα ήθελα να εκφράσω τη χαρά μου αλλά και το θαυμασμό μου ως προς τη σύσταση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νεολαίας και τους σκοπούς που έχει να εξυπηρετήσει. Αποτελεί παράδειγμα για μένα η Πεντάγυια όπου μεταλαμπαδεύει με αυτή την ενέργειά της, τον πόθο, το νόστο και την ελπίδα για επιστροφή στην αγαπημένη μας Πεντάγυια, κάνοντας κοινωνούς τα ίδια τα παιδιά μας, τη νέα γενιά για την επίτευξη του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στη γη που μας γέννησε στη γη που μας περιμένει.

Τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή Παγκοινοτική Συνεστίαση η οποία και αποτελεί πλέον θεσμό, είναι άξιες θαυμασμού κι επαίνου. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στην προσφυγιά, όπου όλοι οι συγχωριανοί μας βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελεύθερης Κύπρου αλλά και στο εξωτερικό. Ο κίνδυνος δυστυχώς της αφομοίωσης, του βολέματος και της καθημερινότητας μειώνει αντιστάσεις και δυσκολεύει τη μαζική συνεύρεση των συγχωριανών.

Είναι για αυτό το άλλωστε το λόγο που συγχαίρω εκ μέρους της ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ τους διοργανωτές.

Η σημερινή συνεστίαση των κατοίκων της Πεντάγυιας σκοπό έχει να φέρει κοντά τόσο τους γηγενείς Πενταγιώτες όσο και τη νεολαία όπου όλοι μαζί μνημονεύουν και αναθυμούνται τη γενέτειρά τους, αναμοχλεύουν την ιστορία, τις ρίζες και τις καταβολές τους. Το παρελθόν γίνεται ένα με το σήμερα και τα δυο μαζί ψάχνουν για ένα πιο ευοίωνο και ελπιδοφόρο αύριο.

Εμείς οι εκτοπισμένοι-πρόσφυγες στην ίδια την Πατρίδα μας, αισθανόμαστε άβολα να φέρουμε εσαεί αυτή την ταυτότητα, άλλωστε το γεγονός αυτό αποτελεί ντροπή και μίασμα σε όλη την ανθρωπότητα. Είμαστε όλοι μας αξιοπρεπείς άνθρωποι κι αφέντες στον τόπο μας. Επιζητούμε διακαώς μία λύση δίκαιη, ασφαλή λειτουργική και βιώσιμη μέσα από τα ψηφίσματα των Η.Ε, τις πανανθρώπινες αξίες και αρχές της Ε.Ε. χωρίς ξένους στρατούς, κηδεμόνες και εγγυήσεις άλλων χωρών.

Πρέπει να κάνουμε σαφές σε όλους ότι δε βολευόμαστε σε καμιά περίπτωση με τη σημερινή de facto κατάσταση, της κατοχής του 37% των εδαφών της Κ.Δ. συνεπεία της βάρβαρης τούρκικης εισβολής του 1974. Δεν αποδεχόμαστε σε καμιά περίπτωση οποιεσδήποτε σκέψεις για λύση δύο κρατών, οριστικής διχοτόμησης ή συνομοσπονδίας. Δεν αποδεχόμαστε τέλος, απλά και ξεκάθαρα, τη βίαια επιβαλλόμενη κατάσταση και τη διατήρηση του σημερινού status quo.

Επιζητούμε και πιστεύουμε σε μία ελεύθερη και επανενωμένη Πατρίδα όπου όλοι οι μόνιμοι και νόμιμοι κάτοικοί της να απολαμβάνουν όλων των ελευθεριών και των δικαιωμάτων τους, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο.

Ελπίζω κι εύχομαι μέσα από τα βάθη της ψυχής μου γρήγορη κι ελεύθερη επιστροφή στην πατρώα γη!

Ευχαριστώ
Λευτέρης Αντωνίου
Πρόεδρος Δ.Σ. (ΕΚΚΕΛ)
09/12/2018